La Dolce-vita

banner.png

IA og responsivt design

I begynnelsen av mai var jeg noen dager i London for å delta på Together London Masterclass om responsivt design.

Noen av temaene som skulle gjennomgåes i løpet av dagen var:

- Er det riktig at man bør fjerne og gjemme innhold på mobil?
- Hvordan jobber man med IA når man gjør responsivt design?
- Hva må man tenke på når man designer for multiplattform på web?
- Hvordan skal man selge inn responsivt design til beslutningstakere?

Responsivt design og informasjonsarkitektur

Jeg kom over denne litt tilfeldig på nettet, og siden jeg også hadde tre kollegaer som skulle over samtidig på en annen konferanse så slengte jeg meg litt spontant med.

Kursholder var Martin Belam, som er leder for User Experience teamet på The Guardian. De har blant annet en prisvinnende nettside og flere mobile plattformer.

Noen av temaene som skulle gjennomgåes i løpet av dagen var:

  • Er det riktig at man bør fjerne og gjemme innhold på mobil?
  • Hvordan jobber man med IA når man gjør responsivt design?
  • Hva må man tenke på når man designer for multiplattform på web?
  • Hvordan skal man selge inn responsivt design til beslutningstakere?

Belam begynte med å fortelle at vi i flere år har ventet på at mobil skal "ta over" som den primære enheten folk bruker for å bruke internett.

Man mente dette kom til å skje allerede i år, men slik det ser ut nå vil dette først skje til neste år.

Alle selskaper som har en webside står nå foran tre valg når det kommer til hvordan de skal forholde seg til disse nye bruksmønstrene:

  • Gjøre ingenting, dvs. kun ha en versjon av nettsiden din som ser lik ut uansett hva slags enhet brukerne kommer fra.
  • Lage to versjoner, en for desktop og en for mobil. Dette har noen fordeler, men også en del ulemper - f.eks. krever det i praksis vedlikehold av to sites.
  • Lage siten din responsive. Fordelen med dette er blant annet at man kun vedlikeholder en kodebase, men det er også en krevende prosess å komme dit. 

Videre snakket Martin Belam om viktigheten av god gammeldags IA for å legge et godt grunnlag for responsivt design.

Han demonstrerte The Guardians API, og snakket om hvor viktig det er for designer å ha et forhold til informasjonsmodellen, og å jobbe med denne.

"If I was starting a news business now, I'd hire some journos and design an API."
sa Martin Belam.

Det han mener med dette er at dersom man gjør en grundig jobb med informasjonsmodellen i bunnen så er det likegyldig hvilket medium man viser informasjonen på, da innholdet alltid vil tilpasse seg på best mulig måte den enheten det blir vist på. APIet tilbyr ulike versjoner av innholdet avhengig av hvor man ønsker å vise det. Man ønsker å gi den beste brukeropplevelsen og man vet at leserne har ulike behov på pc og mobil, så derfor tilbyr man f.eks. en annen versjon av ingressen eller et alternativt illustrasjonsbilde til en artikkel på mobil, som da hentes fra et annet attributt enn pc-versjonen. Dette har de jobbet mye med hos The Guardian, og de har endt opp med noe som er veldig fleksibelt.

Han gjorde oss også oppmerksom på at det er viktig å huske attributter rundt permissions og brukstillatelser, og at man må huske at når man tilbyr innhold på mobil så må man gjøre en sjekk på hvor mobilen befinner seg dersom man ønsker å styre f.eks. at innhold bare skal være tilgjengelig i visse land.

Han fortalte også at det er en myte at folk bare bruker mobil når de har det travelt eller er på farten. De fleste bruker telefonen fordi det er den de har nærmest (i lomma), og fordi de nå har samme hastighet som via en pc, og datatrafikk er ikke så dyrt lengre.

Hvorfor skal man velge responsivt som fremgangsmåte?

Det er mange fordeler med å ha én url til siden din. Alle vil finne den, og man trenger ikke bekymre seg for hvor brukerne kommer fra når de kommer til siden din.

Man skal heller ikke undervurdere viktigheten av emosjonell respons, som man ofte kan miste når man stripper websider ned for at de skal bli mest mulig mobilvennlige. Belam viste oss noen eksempler der man har strippet mobilversjonen for både innhold, bilder og grafikk, og ender opp med noe som føles emosjonelt utilfredsstillende, selv om det forsåvidt gir brukeren det han trenger. Det unngår man dersom man heller velge å gjøre ting responsivt. Da vil brukerne få tilgang til alt innholdet på websiden og ikke miste noe. Det er likevel viktig å uansett være veldig bevisst på hva du viser og bruker plass på når man designer for liten skjerm.

Deretter viste Belam eksemplet "Financial Times", som har gjort det litt uvanlige grepet å gå bort fra appen de hadde i iStore og gå over til kun å tilby en webapp av avisen på nett.

De bruker den lokale lagringsmekanismen i HTML5 for å tilby leserne å se ting offline. Oppsummert har de valgt å ta mer hensyn til leserne enn til Apple, noe som må sies å være et modig valg.

Det var på dette tidspunktet fire timer igjen av dagen og det var her Martin Belam gikk lit tom for interessante ting å si. Det ble mye usammenhengene prat og lite substans i det som ble forsøkt lært bort, og kursdeltsagerne begynte etterhvert å stille mange kritiske spørsmål. Det virket plutselig som de som var på kurset visste mer om dagens tema enn Belam gjorde, og det er jo aldri en god ting når man har betalt en god slump penger og reist langt for å lære noe nytt.

Bør alle designere kunne kode?

En nyttig ting som jeg alikevel tok med meg tilbake fra siste halvdel av dagen var hans euforiske gjennomgang av prototyping vha. Twitter Boostrap, som han nå konsekvent brukte i stedet for å lage wireframes i Axure eller Fireworks. Han påsto at alle UX og IA folk bør kunne kode html, eller i det minste ha et forhold til kode og kompleksiteten til det de designer. Dette er en velkjent diskusjon i bransjen, les f.eks. mer om dette i følgende artikkel: Why Web Designers Should Code by Hand

Alt i alt var dag 1 i London litt skuffende, med lite fokus på det egentlige temaet ("Hvordan gjøre informasjonsarkitektur i et responsivt design-prosjekt") og en forholdsvis dårlig forberedt lærer, men det var inspirerende å møte andre som jobber med disse problemstillingene og det var mange bra diskusjoner i lunsjen og pausene :)

Hva mener forresten dere om at designere bør kunne kode? Og når mener dere at man bør velge å gjøre en native app i stede for en responsiv webside eller en webapp? Kjør debatt :)